JUJJ EZT MÁR MEGMONDOM!   |  est.hu - 2010 november 2.

Vadász Bence és M. Miltényi Miklós rendhagyó és őrületes gyermekverses kötete a "komolykodó" felnőttekhez éppúgy szól, mint az irodalomkedvelő legkisebb korosztályhoz. Igazából mindenkinek ajánlható, aki szereti a tréfás verseket - de komolyan.

Ez a könyv nem az, aminek látszik; mert gyerekkönyv gyerekrajzokkal és gyerekversekkel, de érett gyermekeknek és éretlen felnőtteknek egyaránt remek olvasmány. A versek írója nem költő, hanem építész, ahogy az illusztrációkat sem grafikus készítette... Ez viszont nem látszik a köteten, mert csordultig van szellemmel és bájjal, humorral és iróniával, költészettel és szépséggel.

A szerzőkről - a versek írója, Vadász Bence és a képek alkotója, M. Miltényi Miklós - annyit érdemes tudni, hogy saját bevallásuk szerint snájdig, ízlésesen testes, kulturáltan művelt 40-es építészek, aki főleg házikók tervezésével ütik el az időt két megrendítően kultikus gyermekvers, illetve a kultikus gyermekvers illusztrációjának heroikus megalkotása közötti unalmas időkben.

A gyerekek mindenképpen előnnyel indulnak a kötetnél, hiszen a felnőtt olvasónak előbb le kell pöckölni az orráról a komolyanvevő szemüveget, és kinevetni a buta pátoszt, aztán bátorságot kell gyűjteni a másként látáshoz és az önfeledt játékhoz, csak utána indulhat a móka és a nevetés - ezt lehet együtt vagy külön-külön is, ahogy tetszik.

Az ötletes illusztrációk abszolút magukért beszélnek, a versek pedig nemcsak megrendítően kultikusak, hanem kellően tréfásak is - de komolyan azok!


elolvasom eredetiben »
© 2010-2020 Miltenberger Miltényi Miklós
angol